TST:n asiakkaan taidetta Vimmassa!

“Teokseni ovat kuin tunteita. Niitä ei voi katsoa tai kokea väärin.”

TST:n kuntouttavan työtoiminnan entisen asiakkaan taidenäyttely on esillä Vimmassa torstaihin syyskuun 26. päivään saakka.

Olga Laaksosen, taiteilijanimeltään Dziin, rohkeus tuoda oma taiteensa esille sai tukea TST:n toiminnasta. Yhteisöllisyys, lämminhenkinen ilmapiiri ja loistava yksilöohjaaja antoivat Olgalle pontta muuttaa elämänsä suuntaa.

Näyttely on esillä ma-pe klo 9-20 nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa, Aurakatu 16, 20100 Turku.

Kuva: Liisa Hinkkanen

Olga Dzii – oman elämänsä taiteilija

Olga Laaksosen, taiteilijanimeltään Dziin, taidenäyttelyn avajaiset pidettiin Vimmassa Nuorten taide- ja toimintatalossa 30. elokuuta.

Olga on entinen Turun Seudun TST ry:n kuntouttavan työtoiminnan asiakas. Miten Olga koki TST:n vaikuttaneen elämäänsä? Millaisia kokemuksia hänellä on TST:stä sekä, ennen kaikkea, miten Olgan saavutukset taiteilijana liittyvät TST:hen?

Alkusysäys TST:ltä

Olga Laaksosen päätös hakeutua kuntouttavan työtoiminnan a

siakkaaksi TST:lle oli merkittävä askel hänen elämässään. Olga ei tiennyt TST:n olemassaolosta ennen kuin sattui ajamaan Föli-bussilla Toimintakeskuksen ohi.

“Mikä ihmeen TST”, ihmetteli Olga. Kotiin päästyään hän etsi internetistä tietoa. Yksilöllinen kuntouttava työtoiminta, “vitsi, mä haluan tuonne”, välähti Olgan mielessä. Hänen sen hetkiseen elämäntilanteeseensa nähden ajatus kuntouttavasta, yksilökeskeisestä työtoiminnasta tuntui loistavalta.

Taideterapiaan Olga oli hakeutunut jo vuonna 2017. Iltaisin, kun lapset olivat nukkumassa, Olga laittoi musiikin soimaan ja maalasi tunteitaan Canvas-taululle. Olgan metodit olivat hyvin luovia: hän käytti välineinään vessapaperirullia, käsiään, pahvia, jopa haarukkaa. Teokset syntyivät tunnepurkauksista, ja patoutuneet ajatukset heräsivät eloon maalausten muodossa.

Olga on tehnyt työnsä puhtaasti fiilispohjalta. Ja musiikilla on ollut erittäin tärkeä merkitys teosten syntymisessä. Yksi maalaus on syntynyt suunnitellusti, muut ovat luovien tunnepurkausten tuloksia. Olgan omin sanoin: “Teokseni ovat kuin tunteita. Niitä ei voi katsoa tai kokea väärin.”

Olga aloitti TST:llä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaana keväällä 2018. Päästäkseen TST:lle hän otti yhteyttä työ- ja elinkeinotoimistoon, joka näytti vihreää valoa Olgan suunnitelmille. Olga päätyi TST:n asiakkaaksi käsityöpajalle. Yksilökeskeinen ohjaus tuotti Olgalle heti hyvän olon: häntä ymmärrettiin, kuunneltiin, kannustettiin.

Yhdessä mennään!

TST:n Toimintakeskukseen tullessaan Olga tunnuste

li talon ilmapiiriä, maisteli, miltä tuntui olla osa yhteisöä. Noin kuukauden kuluttua Olga tunsi löytäneensä TST:ltä oman paikkansa. Käsityöpajan huone oli täynnä naisia, kukin siellä erilaisista syistä. Olga koki, että hänen ei tarvinnut kertoa, miksi oli kuntouttavan työtoiminnan asiakas: kukaan ei udellut toisten asioita, mutta useimmat halusivat kuitenkin jutella omista taustoistaan.

Käsillä työnteko oli hienoa, mutta Olgan mielestä tärkeintä oli oma porukka, tunne kuulumisesta ryhmään. Yhdessä jaettiin niin ilot kuin surut, välillä naurettiin, välillä itkettiin. Ystävyyssuhteita muodostui kuin itsestään, ja edelleen, TST:llä vietetyn vuoden jälkeenkin, Olga tulee mielellään Kanslerintien Toimintakeskukseen käväisemään ja tapaamaan vanhoja tuttuja.

Työporukan lisäksi Olga tunsi hyvin tärkeäksi hänen henkilökohtaisen ohjaajansa antaman tuen. Kuntouttavassa työtoiminnassa pääasiana on uusien taitojen oppimisen lisäksi yksilön hyvinvoinnin merkitys. Jos tulee päiviä, jolloin yksinkertaisesti ei tunne jaksavansa tulla paikalle, ohjaaja suhtautuu asiaan tyynesti. Kaikki asiat ovat sovittavissa, ja keskusteluyhteys sekä mahdollisista ongelmakohdista puhuminen ovat hyvin tärkeitä TST:n toimintaperiaatteita.

Olga – taiteilija

Keväällä 2019 Olgan kuntouttava työtoiminta päättyi. Hän harkitsi ohjaajansa kanssa palkkatuelle siirtymistä. Olga ei ollut aikaisemmin kertonut maalausharrastuksestaan kenelläkään. Ohjaajalleen hän kertoi, ja näytti kuvia teoksistaan. Olgan ohjaaja vaikuttui: olisiko maalaus Olgan oma juttu, se, johon Olga panostaisi tulevaisuudessa?

Ohjaajan kanssa käymänsä keskustelun jälkeen pyörät alkoivat nopeasti rullata. Olga otti yhteyttä nuorten taide- ja toimintatalo Vimmaan, ja sopi toiminnanjohtajan kanssa palaverista. Tapaamisessa Olga esitteli maalauk

siaan ja kertoi taideterapian merkityksestä hänelle. Sopimus taidenäyttelyn pitämisestä lyötiin lukkoon.

Olgan näyttelyn avajaiset pidettiin siis 30. elokuuta Vimmassa. Kävimme TST:n Tiedotuksen porukalla haastattelemassa Olgaa ja kuvaamassa taidenäyttelyn pystyttämistä. Into ja omiin taitoihinsa luottaminen näkyi selvästi Olgan asenteesta: kuvissa näkyy hymyilevä nuori nainen, jolla on vahva visio tulevaisuuden suunnitelmistaan. Tämä on Olgan ensimmäinen näyttely, mutta ei varmasti jää viimeiseksi.

Olgan tie kuntouttavan työtoiminnan asiakkaasta itsensä hyväksyneeksi taiteilijaksi on todellinen saavutus. Ilman TST:n tuomaa itsevarmuutta ja tukea hän ei välttämättä olisi uskaltanut ottaa ensimmäistä askelta. TST:llä lisääntynyt itseluottamus, sosiaaliset kontaktit sekä ymmärtäväinen ohjaaja toimivat kaikki yhdessä alkusysäyksenä nuoren taiteilijan uskoon omiin kykyihinsä.

Työtä, sosiaalisuutta ja terveyttä: nämä TST:n motot ovat Olgan kohdalla toteutuneet hienosti.

Teksti: Anna Eronen

Kuva: Liisa Hinkkanen

Pieni tietoisku: Mitä on TST:n kuntouttava työtoiminta

Turun Seudun TST ry:n kuntouttava työtoiminta koostuu yksilöohjauksesta sekä ryhmässä tapahtuvasta toiminnasta.

Työtoimintaa järjestetään TST:n Toimintakeskuksessa (Kanslerintie 19, Iso-Heikkilä, 20200 Turku) hyvien bussiyhteyksien varrella (bussit 32 ja 42 kulkevat aivan Toimintakeskuksen vierestä).

Tavoitteena on, että kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat siirtyvät esimerkiksi työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, palkkatukityöhön, työkokeiluun, koulutuksiin tai avoimille työmarkkinoille.